Posebnost Sokobanje

Izuzetnost Sokobanje, kao posebnog geoprostora, odlikuju se u njenom položaju, reljefu, klimatskim uslovima i vegetaciji. Ona pripada Zaječarskom okrugu (kao i Zaječar, Boljevac i Knjaževac) i jedino je urbano mesto u ovoj najmanjoj opštini u okrugu, dok su ostala naselja seoskog tipa. Sokobanjska opština obuhvata 500 kvadratnih kilometara sa još 24 naselja medju kojima dominira Sokobanja kao centar kulturnog, administrativnog, privrednog i turističkog života.

Posebnost Sokobanje u Zaječarskom okrugu ogleda se i u tome da su u ovoj opštini dominantne dve grane turizma koje su potpuno nerazvijene u ostalim opštinama okruga a to su – poljoprivreda i turizam. Zaječarski okrug, za razliku od ostatka Srbije, ne obiluje plodnim zemljištem pa je i poljoprivreda marginalizovana svugde osim ovde.

Sokobanja je smeštena u kotlini, okružena planinama koje se preostiru sa istoka, zapada, severa i juga što daje poseban pečat ovom kraju čineći reljef raznovrsnim a klimu lekovitom. Ruža vetrova, vazduh bogat kiseonikom i reka Moravica koja protiče kroz Sokobanju predstavljaju dodatni osvežavajući faktor same banje.

Pogledajte i ovo

YouTube

Kako uneti kod (iframe) YouTube

 1. Pronađite na youtube.com vaš video
 2. Desni klik na video koji ste otvorili
 3. Klik na "Kopiraj kod za ugradnju"
 4. Vratite se na našu stranicu, u polju "Unesite kod (iframe) YouTube" - desni klik => paste

Google mapa

Kako uneti kod (iframe) Google mape

 1. U vašem pretraživaču otvorite Google mapu klikom na ovaj link: www.google.rs/maps
 2. U pretrazi otkucajte svoju adresu, npr: Sokobanja, Mihajla Markovića 24
 3. Klik na ikonicu "Deli"
 4. Klik na "Ugradite mapu"
 5. Odaberite "veliku mapu"
 6. Klik na "Kopiraj HTML"
 7. Vratite se na našu stranicu, u polju "Unesite kod (iframe) Google mape" - desni klik => paste

  Poruka za: