Banjski turizam u Sokobanji

Sokobanja

Dobrodošli u Sokobanju, najstariju banju u Srbiji koja se nalazi u središnjem delu istočne Srbije, u Zaječarskom okrugu. Sokobanja je nepresušna inspiracija velikanu srpske književnosti, Branislavu Nušiću, koji je zabeležio čuvenu krilaticu: “Soko-banja, Soko-grad, odeš mator, dođeš mlad.”

Sokobanja se smestila na 400 metara nadmorske visine, duž Sokobanjske kotline, okružena moćnim planinama. Sa zapada je štite Rožanj i Bukovik, sa istoka Krstatac i Slemen, na jugoistoku je planina Devica, a na jugu se uzdiže mistični Rtanj. Reka Sokobanjska Moravica, desna pritoka Južne Morave, protiče kroz Sokobanju. Ona izvire u selu Vrelo na planini Ozren, a nedaleko od lečilišta, u Bovanskoj klisuri, formira Bovansko jezero. Na samo dva kilometra od Sokobanje, blizu izvora Moravice, nalazi se čuveno izletište Lepterija. Okruženo zelenilom i uređenim šetnicama, Lepterija je poznata po lekovitoj vodi. Odavde se lako može stići do sokobanjskog parka Banjice i plaže Župan.

Lepterija
Lepterija

Lepterija je ime dobila po kćerki vladara Soko-grada, u koju se, prema starom predanju, zaljubio sin gospodara Vrmdža-grada sa planine Rtanj. Međutim, njihovi očevi su bili u stalnom ratu zbog poseda, pa je ljubav ove dve mlade duše završila tragično. Jedne noći, lepotica Lepterija je pobegla, a njen otac župan je naredio slugama da je pronađu i ubiju. Kada su je sluge stigle i pogubile, župan je od tuge skočio u najdublji vir Moravice. Danas, na tom mestu, nalazi se prelepa sokobanjska plaža Župan, koja je dobila ime po nesrećnom vladaru Soko-grada.

Do sokobanjskog izletišta Lepterija, gde se nalaze dva izvora tople i hladne vode, najlakše se dolazi iz centra Sokobanje. Potrebno je krenuti prema Ozrenu i posle pola kilometra skrenuti levo ka Vidikovcu, odakle se pruža savršen pogled na okolinu. U blizini se nalazi i crkva Svete Marije.

Sokobanja je poznata po svojim termalnim izvorima i lekovitoj vodi koja ima blagotvorno dejstvo na različite zdravstvene probleme. Topli izvori se koriste za lečenje reumatskih oboljenja, bolesti disajnih puteva, kao i rehabilitaciju nakon povreda. Uz to, banjski turizam u Sokobanji nudi i brojne wellness usluge, spa tretmane i masaže koje doprinose opuštanju i revitalizaciji tela.

Pored prirodnih lepota i lekovitih izvora, Sokobanja ima bogatu kulturnu i istorijsku baštinu. Na samom ulazu u Sokobanju, pored hotela Moravica, nalazi se spomenik Ive Andrića, koji je često posećivao ovu banju i pronalazio inspiraciju za svoja dela. Sokobanja je takođe domaćin brojnih kulturnih događaja, festivala, izložbi i književnih susreta.

Za ljubitelje prirode i aktivnog odmora, Sokobanja nudi prelepe pešačke i biciklističke staze, kao i mogućnost planinarenja i penjanja na okolne vrhove poput Ozrena, Deviča i Rtnja. Posetioci mogu istražiti i obližnje manastire, kao što su Manasija i Ravanica, koji su deo bogate srpske duhovne tradicije.

Gastronomska ponuda Sokobanje je takođe vredna pažnje, sa brojnim restoranima i kafanama koji služe tradicionalna jela i specijalitete. Možete uživati u ukusnoj domaćoj kuhinji koja obiluje svežim sastojcima i lokalnim proizvodima.

Sokobanja je idealna destinacija za sve one koji žele da se opuste, obnove energiju i uživaju u blagodetima prirode. Bilo da tražite mir i tišinu ili želite aktivan odmor u prirodi, ova banja pruža raznovrsne mogućnosti za svakoga.

Ivo Andrić u Sokobanji
Ivo Andrić u Sokobanji

Posetom Sokobanji, otkrićete zašto je ova banja bila inspiracija velikanima kao što su Branislav Nušić i Ivo Andrić. Uživajte u netaknutoj prirodi, lekovitim izvorima, kulturnom nasleđu i gostoprimstvu ovog prelepog mesta. Sokobanja će vas dočekati otvorenih ruku i pružiti nezaboravno iskustvo u jedinstvenom ambijentu. Bez obzira na godišnje doba, Sokobanja nudi različite aktivnosti i atrakcije koje će zadovoljiti različite interese posetilaca.

Tokom letnjih meseci, posetioci mogu uživati u plivanju u čistim vodama reke Moravice, koja prolazi kroz centar grada. Tu su i otvoreni bazeni, vodeni parkovi i jezero Bovansko, gde se mogu iznajmiti pedaline i čamci za vožnju. Takođe, ljubitelji adrenalina mogu se oprobati u avanturističkim sportovima poput zip-lajna, planinskog biciklizma ili jahanja konja.

Zimi, Sokobanja postaje destinacija za ljubitelje zimskih sportova. Planina Rtanj, koja se nalazi u blizini, pruža mogućnosti za skijanje, snowboarding i sankanje. Osim toga, Sokobanja je okružena prelepim pejzažima koji su idealni za šetnje i nordijsko hodanje.

Kada je reč o smeštaju, Sokobanja ima raznoliku ponudu hotela, vila, apartmana , studija i soba u privatnom smeštaju. Posetioci mogu birati između luksuznih hotela sa wellness centrima i bazenima, ili tradicionalnih seoskih kuća koje pružaju autentično iskustvo seoskog života.

Uz sve to, Sokobanja je takođe blizu drugih popularnih destinacija u Srbiji. Ovo čini Sokobanju idealnom polaznom tačkom za istraživanje ovog dela zemlje.

Sokobanja je mesto gde priroda, kultura i zdravlje dolaze zajedno, pružajući posetiocima nezaboravno iskustvo. Bez obzira da li tražite odmor pun aktivnosti ili opuštanje u prirodi, Sokobanja ima mnogo toga da ponudi. Posetite ovu čarobnu banju i doživite sve što ona ima da pruži.

Pogledajte i ovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

YouTube

Kako uneti kod (iframe) YouTube

 1. Pronađite na youtube.com vaš video
 2. Desni klik na video koji ste otvorili
 3. Klik na "Kopiraj kod za ugradnju"
 4. Vratite se na našu stranicu, u polju "Unesite kod (iframe) YouTube" - desni klik => paste

Google mapa

Kako uneti kod (iframe) Google mape

 1. U vašem pretraživaču otvorite Google mapu klikom na ovaj link: www.google.rs/maps
 2. U pretrazi otkucajte svoju adresu, npr: Sokobanja, Mihajla Markovića 24
 3. Klik na ikonicu "Deli"
 4. Klik na "Ugradite mapu"
 5. Odaberite "veliku mapu"
 6. Klik na "Kopiraj HTML"
 7. Vratite se na našu stranicu, u polju "Unesite kod (iframe) Google mape" - desni klik => paste

  Poruka za: