Sokobanja – Mesto koje vas nikada neće razočarati

Sokobanja je jedno od najlepših turističkih mesta u Srbiji. Ovo gradsko naselje i banja smešteno je u Zaječarskom okrugu, između planina Ozren i Rtanj, na nadmorskoj visini od oko 400 metara. U Sokobanji živi oko 8000 stanovnika, a godišnje je poseti više od 100.000 turista.

Sokobanja nudi mnogo zanimljivih mesta koje treba posetiti. Lepterija je jedno od njih, prelepo izletište jugozapadno od Sokobanje uz reku Sokobanjska Moravica, poznata kao “predeo izuzetnih odlika”. Ovde možete pronaći kanjon Moravice, pećine, vodopad Ripaljka i još mnogo toga.

Soko Grad ili Sokolac je srednjovekovni grad, koji se nalazi na oko 2 kilometra od Sokobanje. Od njega je danas ostala samo ulazna kula u gornjem gradu. Ovo mesto nudi predivan pogled na Sokobanju, a poseta ovom mestu će vas ostaviti bez daha.

Vodopad Ripaljka je prvi spomenik prirode u Jugoslaviji zaštićen zakonom 1948. godine, koji se nalazi na planini Ozren, na reci Gradašnici, na oko 5 kilometara od Sokobanje. Ovo prelepo mesto će vas opčiniti svojom lepotom, pa ne propustite priliku da ga posetite.

Bovansko jezero, udaljeno je 9 kilometara od Sokobanje. Širina mu je 500 metara, a maksimalna dubina oko 70 metara. Tokom leta, jezero je puno kupača, a dozvoljeno je i kampovanje. Ovo mesto nudi mnogo sadržaja, od pecanja do raznih sportskih aktivnosti.

Tursko kupatilo “Amam” se nalazi u samom centru Sokobanje. Ovo kupatilo ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države. Jedna zanimljivost je da se par scena iz filma “Zona Zamfirova” snimalo baš u ovom turskom kupatilu. Ovo mesto nudi mogućnost opuštanja i relaksacije, pa je obavezno mesto za posetu.

Sesalačka pećina se nalazi na putu od Sokobanje ka Knjaževcu, a do nje se lako dolazi, jer je put obeležen. Prema legendi, u ovoj pećini su se nekada sakrivali Hajduci, što privlači mnogo turista. Takođe, u pećini se nalaze i kolonije slepih miševa, koje možete posmatrati.

Sokobanja je poznata po svom blagotvornom klimatu i prirodnim lekovitim izvorima mineralne vode. Osim toga, u Sokobanji se nalazi i banja koja nudi brojne terapije i tretmane za različite zdravstvene probleme.

Jedna od najpoznatijih atrakcija Sokobanje je Moravica, reka koja protiče kroz grad. Na Moravici se može uživati u različitim aktivnostima, kao što su ribolov, rafting, plivanje i vožnja čamcima. Takođe, u blizini Sokobanje se nalaze i planine Ozren, Devica i Rtanj, koje pružaju mogućnosti za planinarenje i istraživanje netaknute prirode.

Sokobanja
Sokobanja

Pored prirodnih lepota, Sokobanja nudi i brojne kulturne i istorijske znamenitosti. Tu spadaju manastir Jermenčić, kao i spomenici iz perioda Prvog svetskog rata.

U Sokobanji se takođe održavaju brojni festivali i manifestacije tokom cele godine, poput Prva harmonika Srbije, Sokograd festa, Dani knjige i drugih.

Ukoliko planirate posetu Sokobanji, možete izabrati smeštaj u nekom od hotela, pansiona ili apartmana. Sokobanja je idealno mesto za opuštanje i rekreaciju u prirodi, ali i za lečenje različitih zdravstvenih problema.

Pogledajte i ovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

YouTube

Kako uneti kod (iframe) YouTube

 1. Pronađite na youtube.com vaš video
 2. Desni klik na video koji ste otvorili
 3. Klik na "Kopiraj kod za ugradnju"
 4. Vratite se na našu stranicu, u polju "Unesite kod (iframe) YouTube" - desni klik => paste

Google mapa

Kako uneti kod (iframe) Google mape

 1. U vašem pretraživaču otvorite Google mapu klikom na ovaj link: www.google.rs/maps
 2. U pretrazi otkucajte svoju adresu, npr: Sokobanja, Mihajla Markovića 24
 3. Klik na ikonicu "Deli"
 4. Klik na "Ugradite mapu"
 5. Odaberite "veliku mapu"
 6. Klik na "Kopiraj HTML"
 7. Vratite se na našu stranicu, u polju "Unesite kod (iframe) Google mape" - desni klik => paste

  Poruka za: