Kulturne manifestacije u Sokobanji

Vašar u Sokobanji

U Sokobanji se održavaju brojne kulturne manifestacije koje su važne za razvoj turizma i izražavanje kulturnog i duhovnog identiteta lokalnog stanovništva. Umetničke, kulturne i sportske manifestacije privlače veliki broj posetilaca iz godine u godinu.

Najposećenija manifestacija u Sokobanji je “Zlatne ruke”, takmičenje u starim zaboravljenim poslovima kojim se čuva sećanje na običaje i navike naših predaka. Takmičari se nadmeću u pravljenju starih jela po receptima baka, prabaka i čukunbaka, kao i u veštinama starih zanata i narodnih rukotvorina. Ova manifestacija se održava svake godine u julu na Šumskoj pozornici na izletištu Vrelo, a privlači do nekoliko hiljada posetilaca.

Još jedna popularna manifestacija u Sokobanji je muzičko takmičenje pevača amatera pod nazivom “Prvi glas Sokobanje”, koje se održava lokalnog tipa. Učesnici se takmiče za vredne novčane nagrade, a ovo takmičenje privlači veliki broj gledalaca.

Poslednja manifestacija koju treba spomenuti je posvećena lekovitom bilju i regionalnog je tipa. Tokom nekoliko dana trajanja posetioci imaju priliku da se upoznaju sa zanimljivostima o lekovitom bilju, da prisustvuju radionicama, treninzima i seminarima o lekovitom bilju, kao i da učestvuju u branju biljaka koje imaju lekovita svojstva. Ova manifestacija privlači dosta inostranih turista, a obeležava se u čast Svetog Jovana Biljobera.

Pored ovih glavnih manifestacija, Sokobanja takođe organizuje i druge kulturne i sportske događaje tokom cele godine, uključujući filmske festivale, koncerte, sportska takmičenja i još mnogo toga. Ovi događaji su odlična prilika da se upoznate sa lokalnom kulturom i tradicijom, kao i da se družite sa meštanima i drugim posetiocima.

Sokobanja je poznata i po svom prirodnom lekovitom izvoru vode, što je privuklo veliki broj ljudi koji žele da poboljšaju svoje zdravlje. Osim kupanja u termalnim bazenima, posetioci mogu da se opuste u spa centrima, masažama, saunama i drugim wellness tretmanima.

Za one koji vole prirodu, Sokobanja ima mnogo toga da ponudi. Banja se nalazi u podnožju planine Rtanj, koja je poznata po svojoj mističnoj energiji i tajanstvenoj piramidalnoj formi. Planina je popularna među planinarima i avanturistima koji vole da istražuju njene staze i pećine.

Uz sve ovo, Sokobanja ima i izvanrednu gastronomsku ponudu koja će zadovoljiti ukuse svakog gosta. Lokalni restorani nude tradicionalnu srpsku kuhinju sa dodatkom lokalnih specijaliteta, poput rtanjskog sira, kajmaka, meda i drugih proizvoda.

Sokobanja je mesto koje svakako treba posetiti ako želite da doživite autentično iskustvo Srbije. Sa svojim bogatim kulturnim nasleđem, predivnom prirodom i lekovitim izvorima vode, ova banja je savršeno mesto za opuštanje, zabavu i avanturu.

Green Heart Fest Sokobanja
Green Heart Fest Sokobanja

Pogledajte i ovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

YouTube

Kako uneti kod (iframe) YouTube

 1. Pronađite na youtube.com vaš video
 2. Desni klik na video koji ste otvorili
 3. Klik na "Kopiraj kod za ugradnju"
 4. Vratite se na našu stranicu, u polju "Unesite kod (iframe) YouTube" - desni klik => paste

Google mapa

Kako uneti kod (iframe) Google mape

 1. U vašem pretraživaču otvorite Google mapu klikom na ovaj link: www.google.rs/maps
 2. U pretrazi otkucajte svoju adresu, npr: Sokobanja, Mihajla Markovića 24
 3. Klik na ikonicu "Deli"
 4. Klik na "Ugradite mapu"
 5. Odaberite "veliku mapu"
 6. Klik na "Kopiraj HTML"
 7. Vratite se na našu stranicu, u polju "Unesite kod (iframe) Google mape" - desni klik => paste

  Poruka za: